dissabte, 24 de maig de 2014

LA CHIA, un tresor de la Natura / LA CHÍA, un tesoro de la Naturaleza

Fa dies que vull parlar-vos de la Chia (Sàlvia Hispànica) Una llavor procedent de l'Amèrica central que és considerada per molts un "superaliment" ja que té un índex molt més elevat de vitamines, minerals, antioxidants i fitonutrients que els aliments comuns.
Com us deia, la Chia prové de l'Amèrica Central i era base de l'alimentació i la medicina de civilitzacions tan antigues com l'Azteca i la Maya (juntament amb l'amarant del qual us parlaré ben aviat).



Tot seguit faré un llistat de les propietats d'aquesta llavor, (tot i que acabaríem abans fent un llistat sobre per què no serveix! jeje)

  • És la major font vegetal d'àcids grassos Omega-3: són greixos "saludables" que tenen propietats antiinflamatòries, van bé per tenir una bona salut cardiovascular, regular el colesterol i millorar la concentració, entre moltes altres coses...
  • Conté un alt nivell d'antioxidants (3 vegades més que els nabius). Els antioxidants ajuden a prevenir els efectes adversos del radicals lliures al nostre cos, l'envelliment de la pell i la inflamació dels teixits.
  • Té un alt contingut en calci (5 vegades més que la llet de vaca).
  • Conté Bor, un mineral que ens ajuda a l'absorció del calci als òssos.
  • Té dues vegades més potassi que el plàtan.
  • És font de magnesi, manganès, coure, niacina, zinc i d'altres vitamines.
  • És una font completa de proteïna (en té 2 vegades més que qualsevol altra llavor).
  • També és una font fantàstica de fibra soluble. La Chia pot absorbir de 9 a 12 vegades el seu pes en aigua, formant una gelatina mucilaginosa que ens ajuda a millorar la digestió, el trànsit intestinal i ens dona una sensació de sacietat que redueix l'ansietat de menjar i ens ajuda a regular la gana.
  • Ajuda a mantenir els nivells de sucre i té beneficis per diabètics, ja que té capacitat per frenar la rapidesa amb la qual el nostre cos converteix els carbohidrats en sucres simples.
  • És una gran font d'energia.
  • Ajuda a millorar la salut del sistema nerviós i immunològic, millora l'activitat cerebral i ajuda en els problemes emocionals.
  • És baixa en sodi i ajuda a regular la hipertensió.
La Chia la pot consumir gent de totes les edats, no té un gust ni una olor particulars i es pot menjar sola o acompanyada d'altres aliments.
La podem menjar sencera o triturada, en amanides, pans, en forma de brots tendres... però la manera més habitual és la que explico a continuació:



Aquesta gelatina resultant la podem menjar directament o afegit-la a salses, sopes, purés...
Ara només us falta provar-la i notar per vosaltres mateixos tots els efectes beneficiosos que té!

*****************************************

Hace días que os quiero hablar de la Chía (Salvia Hispánica) Una semilla procedente de la América Central que es considerada por muchos un "superalimento" ya que tiene un índice mucho más elevado de vitaminas, minerales, antioxidantes i fitonutrientes que los alimentos comunes.
Como os decía, la Chía procede de la América Central y era base de la alimentación y la medicina de civilizaciones tan antiguas como la Azteca y la Maya (junto con el amaranto del que os hablaré pronto).



A continuación os haré un listado de las propiedades de esta semilla, (aunque acabaríamos antes haciendo una lista sobre para qué no sirve! jeje)

  • Es la mayor fuente vegetal de ácidos grasos Omega-3: son grasas "saludables" que tienen propiedades antiinflamatorias, van bien para tener una buena salud cardiovascular, regular el colesterol y mejorar la concentración entre muchas otras cosas...
  • Contiene un alto nivel de antioxidantes (3 veces más que los arándanos). Los antioxidantes ayudan a prevenir los efectos adversos de los radicales libres en nuestro cuerpo, el envejecimiento de la piel y la inflamación de los tejidos.
  • Tiene un alto contenido en calcio (5 veces más que la leche de vaca)
  • Contiene Boro, un mineral que nos ayuda a la absorción del calcio en los huesos.
  • Tiene dos veces más potasio que el plátano
  • Es fuente de magnesio, manganeso, cobre, niacina, zinc i otras vitaminas.
  • Es una fuente completa de proteina (tiene 2 veces más que cualquier otra semilla)
  • También es una fuente fantástica de fibra soluble. La Chía puede absorber de 9 a 12 veces su peso en agua, formando una gelatina mucilaginosa que nos ayuda a mejorar la digestión, el tránsito intestinal y nos da una sensación de saciedad que reduce la ansiedad de comer y nos ayuda a regular el apetito.
  • Ayuda a mantener los niveles de azúcar y tiene beneficios para diabéticos, ya que tiene capacidad para frenar la rapidez con la que nuestro cuerpo convierte los carbohidratos en azúcares simples.
  • Es una gran fuente de energía.
  • Ayuda a mejorar la salud del sistema nervioso e inmunológico, mejora la actividad cerebral y ayuda en los problemas emocionales.
  • Es baja en sodio y ayuda a regular la hipertensión.
La Chía la puede consumir gente de todas las edades, no tiene un sabor ni un olor particulares y se puede comer sola o acompañada de otros alimentos.
La podemos comer entera o triturada, en ensaladas, panes, en forma de brotes tiernos... pero la manera más habitual es la que explico a continuación:




Esta gelatina resultante la podemos comer directamente o añadirla a salsas, sopas, purés...
Ahora solo os falta probarla y notar por vosotros mismos todos los efectos beneficiosos que tiene!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada